Leven is fascinerend!

Zittend voor het raam kijk ik naar buiten, waar de wind waait en de regen striemt. Ik kijk naar alle kruiden en planten buiten en verbaas me elk jaar opnieuw over het feit dat planten groeien, knoppen ontwikkelen en blaadjes verschijnen. Fascinerend!

Biologie was op school een van mijn favoriete vakken; hoe ‘leven’ werkt is toch een wonder? Aanvankelijk wilde ik verloskundige worden, want hoe bijzonder dat er leven in leven groeit! Er waren een beperkt aantal opleidingsplekken beschikbaar en ik zat daar niet bij. Ik ging bos- en natuurbeheer studeren. Het bos en veld in en weer volop fascinatie over hoe het bestáát dat een eikel zo’n reusachtige eik kan worden!

Geen biologie gestudeerd, geen verloskundige geworden en geen baan in het werkveld van bos- en natuurbeheer. En toch heeft dit voor mij allemaal te maken met dat ene inzicht dat alles anders voor mij maakte. Want kijk toch eens naar die levenskracht of levensenergie in al dat leven. Dat is er altijd en gaat maar door. Die levensenergie maakt dat een plant groeit, dat een wondje geneest, dat bloed stroomt, dat uit een tulpenbol een tulp groeit.

Wat een opluchting dat ‘dat’ er altijd is. Dat het niets uitmaakt wat ik denk of doe of hoe ik er uit zie, of hoe hard ik werk, of hoeveel geld ik heb, of…., of……. Natuurlijk kan de gekozen levensvorm eindigen, dan noemen we dat dood. Maar die universele levensenergie verdwijnt niet. Terwijl jij dit leest heb je er vast niet over nagedacht waar je je voeten hebt neergezet, waar je linkerhand zich nu bevindt en dat er adem is gehaald. Dat ging vanzelf. ‘Jij’ was daarvan niet de doener of de bedenker. Lees hier nu niet vluchtig over heen, want hier zit een aanwijzing in!

Namelijk deze: alles dat waargenomen wordt is leven in uitvoering.

Dit vraagt om onderzoek! Neem dit vooral niet voor waar aan, maar onderzoek het voor jezelf. Vraag je bijvoorbeeld af door wie dan iets waargenomen wordt. Ook interessant toch? Is er ‘iemand’ in dat leven die waar neemt?

“Door dingen een naam te geven, wordt het ondeelbare verdeeld. “

Lao Tse

Wat ik hierboven heb proberen te omschrijven laat zich eigenlijk niet omschrijven. Zelf heb ik er daarom ontzettend veel aan gehad om dit met anderen te bespreken. Zou jij het fijn vinden om hier een gesprek over te hebben, neem dan vooral contact op.

PS De quote werd gebruikt  door Aad Breed in een interview met Patrick Kicken op zijn youtubekanaal ‘Leven zonder stress’, dat zeker de moeite waard is om te gebruiken bij  zelfonderzoek.